Slovenščina Italiano English

" Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija."

Ludwig van Beethoven

Mateja Černic

zborovodkinja

Zborovodkinja Mateja Černic se je učila klavir na SCGV Emil Komel v Gorici in petje na glasbeni šoli Moste (Ljubljana). Leta 2002 ji je bil zaradi izjemnih šolskih uspehov dodeljen naziv "alfiere del lavoro" (praporščak dela).  Leta 2008 je diplomirala na Pedagoški fakulteti, kjer je sodelovala na katedri za glasbo. Leta 2013 je diplomirala iz slovenistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2014 je diplomirala iz glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani (zborovodstvo v razredu prof. Marka Vatovca). Študira zborovsko dirigiranje na konservatoriju Bonporti v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Redno se izpopolnjuje na zborovodskih seminarjih (Grün, Rassmussen, Graden, Schreier)in se izobražuje tudi na tečajih za petje in vokalno tehniko.

Bila je članica APZ Tone Tomšič iz Ljubljane (pod vodstvom Urše Lah), Arnold Schömberg chora iz Dunaja (pod vodstvom Ervina Ortnerja), nacionalnega mladinskega zbora iz Italije (Coro giovanile Italiano - pod vodstvom Lorenza Donatija in Daria Tabbie) ter komornega zbora Utopija in Realnost (pod vodstvom Urše Lah in Ragnarja Rassmussena). Projektno je sodelovala kot dirigentka italijanskega mladinskega zbora, ko je zbor nastopil na koncertu skupine Rolling Stones v Rimu leta 2014.

Od leta 2007 vodi DVS Bodeča neža, s katero je sodelovala na raznih državnih in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je prejela visoka priznanja. Na mednarodnem tekmovaju Slovakia cantat v Bratislavi je prejela priznanje za najboljšega dirigenta v kategoriji dekliških zborov. V 2012 je za umetniške dosežke z DVS Bodeča neža prejela nagrado Zlato zrno. Leta 2012 je na državnem tekmovanju v Mariboru dobila nagrado za dirigenta debitanta. Januarja 2013 ji je Javni sklad za kulturne dejavnosti republike Slovenije podelil Zlati znak, ki je eno najvišjih priznanj, ki jih posameznik lahko prejme za delo v ljubiteljski kulturi. Od leta 2011 do 2014 je vodila ženski zbor Mens sonora, s katerim je leta 2013 na tekmovanju v Bad Ischlu prejela dve zlati plaketi in nagrado za najboljšega dirigenta. Od leta 2014 vodi Goriški komorni zbor (Nova Gorica), s katerim je leta 2015 izvedla Schubertovo mašo v G-duru. Redno sodeluje kot članica žirij na mednarodnih in državnih tekmovanjih in kot predavateljica na zborovskih seminarjih.

Koncerti

21 sep

Kulturni Center Lojze Bratuž, Drevored XX septembra 85, 34170, Gorica

Gorica, Italija

ob 20:30

10 mar

Katedrala Santa Maria Annunziata

Videm, Italija

ob 17:00

20 feb

Uršulinska cerkev sv.Trojice

Ljubljana, Slovenija

ob 19:30

OSTALI KONCERTI

Zgoščenka

Rad bi CD! klikni tukaj