Slovenščina Italiano English

" Pesem ni občutek, temveč spoznanje."

Rainer Maria Rilke

Mateja Černic

zborovodkinja

Mateja Černic je z odliko in častno omembo magistrirala iz zborovskega dirigiranja na konservatoriju Bonporti v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija leta 2018. Izobraževala se je tudi v Ljubljani, kjer leta 2014 je diplomirala iz glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo (zborovodstvo v razredu prof. Marka Vatovca). Leta 2013 je diplomirala iz slovenistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2008 je diplomirala na Pedagoški fakulteti, kjer je sodelovala na katedri za glasbo. Leta 2002 ji je bil zaradi izjemnih šolskih uspehov dodeljen naziv "alfiere del lavoro" (praporščak dela). Redno se je izpopolnjevala na zborovodskih seminarjih in mojstrskih tečajih: udeležila se je Mednarodne akademije za zborovske dirigente v Fanu (2017), ki jo je vodil Ragnar Rasmussen, leta 2018 je v sklopu mojstrsega tečaja v Berlinu sodelovala z znamenitim radijskim zborom Rundfunkchor Berlin in z dirigetom Stefanom Parkmanom. 

Bila je članica APZ Tone Tomšič iz Ljubljane (pod vodstvom Urše Lah), Arnold Schömberg chora iz Dunaja (pod vodstvom Ervina Ortnerja), nacionalnega mladinskega zbora iz Italije (Coro giovanile Italiano - pod vodstvom Lorenza Donatija in Daria Tabbie), komornega zbora Utopija in Realnost (pod vodstvom Urše Lah in Ragnarja Rassmussena), komornega zbora UT-Insieme vocale consonante ter sienskega stolnega zbora Guido Chigi Saracini (pod vodstvom Lorenza Donatija). Projektno je sodelovala kot dirigentka italijanskega mladinskega zbora, ko je zbor nastopil na koncertu skupine Rolling Stones v Rimu leta 2014.

Od leta 2007 vodi DVS Bodeča neža, s katero je sodelovala na raznih državnih in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je prejela visoka priznanja (Neerpelt 2010, Vittorio Veneto 2011, Cantonigros 2012, Arezzo 2013, Baden 2014, Maasmechelen 2015, Cork 2017, Matera 2018). Leta 2012 je za umetniške dosežke z DVS Bodeča neža prejela nagrado Zlato zrno. Januarja 2013 ji je Javni sklad za kulturne dejavnosti republike Slovenije podelil eno med najvišjimi priznanji za mlade ustvarjalce  Zlati znak. Od leta 2011 do 2014 je vodila ženski zbor Mens sonora, s katerim je leta 2013 na tekmovanju v Bad Ischlu prejela dve zlati plaketi in nagrado za najboljšega dirigenta. Od leta 2014 vodi Goriški komorni zbor (Nova Gorica), s katerim je leta 2015 izvedla Schubertovo mašo v G-duru. Leta 2017 je Goriški komorni zbor prejel zlato priznanje z odliko in priznanje za najboljše mešani zbor na Regijskem tekmovanju v Postojni, leta 2018 prvo nagrado na Grand Prixu tekmovanja Zlatna lipa v Tuhlju.

Mateja Černic redno sodeluje kot članica žirij na mednarodnih in državnih tekmovanjih in kot predavateljica na zborovskih seminarjih: nedavno je kot docentka sodelovala je na znamenitnem Festival di Primavera (ki ga prireja Feniarco - državno italijansko zborovsko združenje) ter na Zborovski šoli, ki jo prireja Zavod RS za šolstvo. 

Koncerti

23 nov

Kulturni dom

Branik, Slovenija

ob 20:30

03 nov

Palazzo Vivante

Trst, Italija

ob 18:00

21 sep

Kulturni Center Lojze Bratuž, Drevored XX septembra 85, 34170, Gorica

Gorica, Italija

ob 20:30

OSTALI KONCERTI

Zgoščenka

Rad bi CD! klikni tukaj