" Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija."

Ludwig van Beethoven

30
okt
2019

V elementih umetnosti

: Bodeča Neža

Dekliška vokalna skupina Bodeča Neža bo v nedeljo, 3. novembra olepšala praznični dan z edinstvenim glasbenim dogodkom v Trstu, ki bo zaradi posebnosti okvira namenjen ožjemu številu obiskovalcev. Spored koncerta, ki bo nastal s sodelovanjem Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta, bo tisti, ki ga je dirigentka Mateja Černic izbrala za praznovanje petnajstletnice priznane pevske skupine in ki je zazvenel na jubilejnem koncertu v Gorici. Naslov projekta je »V elementih«, ki bodo v tržaškem dogodku »elementi umetnosti«. Koncert se bo namreč odvijal v palači Vivante na trgu Papeža Janeza XXIII, v prestižni, zgodovinski rezidenci premožnih trgovcev in podjetnikov, ki je bila zgrajena leta 1844. Fortunato Vivante je bil svetovalec Avstrijskega Lloyda in Zavarovalnice Generali ter direktor Unionske banke (v kateri je delal tudi pisatelj Ettore Schmitz - Italo Svevo). Obnovo svoje mestne palače je zaupal dunajskemu arhitektu, ki je bil tudi odgovoren za projekt Egipčanskega muzeja v Kairu. Impresivno dvojno stopnišče vodi v prvo nadstropje ob spremstvu slik, ki jih podpisuje avtor dekoracij vhodne veže dunajskega Parlamenta Alois Hans Schram. Dogodek bo zaznamovala izvrstna, izrazita ženska nota, saj so tudi dragocene dekoracije palače uglašene na milino ženske lepote.

Med dragocenimi kamni in materiali, ki krasijo glavne dvorane (v katerih je po prvi svetovni vojni imel svojo pisarno vojvoda Aoste Emanuele Filiberto), bodo na praznik svetega Justa zazvenele skladbe Quaggiata, Merkuja, Gerbiča, Lipovška, a tudi dela iz opusov Whitacreja, Schumanna, Langa, Zuccanteja. Sodelovali bodo pianist Matjaž Zobec, tolkalec Patrick Quaggiato, flavtistka Iris Risegari, violončelistka Irene Ferro Casagrande, hornistka Neža Podbršček in Nika Bagon, bivša članica pevske skupine, ki je danes televizijski obraz in priznana plesalka.

Koncert se bo pričel ob 18.00, vstop v palačo pa bo možen ob 17.30, ko bo v koncert uvedla posebna dobrodošlica v znamenju glasbe, zgodovine in likovne umetnosti. Vstop je brezplačen, potrebna pa je predhodna rezervacija na telefonsko številko 366 186 1902 (preko sms sporočil ali whatsappu) ali na e-mail naslov dvs.bodecaneza@gmail.com.

08 jul

Grad sv. Justa

Trst

21:00

04 jun

Kulturni center Lojze Bratuž

Gorica

19:30

23 apr

Palača Lantieri

Gorica

20:30