Slovenščina Italiano English

" Glasba je govorica, ki jo lahko vsakdo razume."

Zgodovina zbora

Dekliška vokalna skupina Bodeča Neža že od ustanovitve leta 2003 deluje pod okriljem Prosvetnega društva Vrh sv. Mihaela v slovenskem zamejstvu v Italiji in z glasbo presega okvirje, ki so nam jih postavile meje. S svojim delom je skupina v preteklih letih dosegala vedno večje uspehe tudi v mednarodnem okolju. Osvojila je številna prestižna mednarodna zborovska priznanja in nagrade.

Do leta 2007 je zbor vodila glasbena pedagoginja Marja Feinig. Vse od leta 2007 zbor vodi sedanja zborovodkinja Mateja Černic. Njeno izvrstno delo je bilo opaženo v strokovnih krogih in tudi sama je prejemnica več uglednih strokovnih priznanj in nagrad. Danes je v zboru 20 pevk.

Sprašujete se, če smo res tako nežne, kot smo zapisale na naslovnico svoje zgoščenke. In sprašujete se verjetno tudi, kako bodeče znamo pri tem biti. Tega, da zelo rade pojemo, ni potrebno posebej poudarjati. In petje zahteva prav posebno »nežnost«: melodijo je treba začutiti in jo posredovati vsakemu poslušalcu, ritem mora priti v kri in se nato izliti v prijetno valovanje, ki je tako naravno kot utrip veselja. Seveda pa znamo biti tudi bodeče, kot se za skupino mladih deklet spodobi. Zbodljive smo, ker menimo, da mora biti taka tudi naša glasba: kar poslušalca zbode, ne ostane neopazno, ampak se v njem usidra.

Ker smo bodeče, želimo sproščati torej tudi energijo in vibracije, ki bodo poslušalca presenetile in predramile. Bodeče in nežne torej niso samo naše pesmi, to smo tudi me same v vsakdanjem življenju doma, v šoli in seveda na pevskih vajah in nastopih.
 
Bodeča neža je cvet, ki ne spada v tipično kraško floro, uvrščamo ga namreč v bolj hribovit svet, kar pa se, vsaj v asonančnem vidiku, usklajuje z  Vrhom sv. Mihaela, rodno vasjo dekliške vokalne skupine. In lastnosti tega cveta so kaj kmalu očarale tudi mlada vrhovska dekleta, ki jim je bilo petje že od malih nog nekaj najbolj vsakdanjega.

V mali vasi na severnih obronkih Krasa so namreč od vedno zelo radi prepevali: iz te bogate zakladnice so črpala tudi mlada dekleta, ki so leta 2004 prvič zapela v Mladinski vokalni skupini Vrh sv. Mihaela. Pod vodstvom glasbene pedagoginje Marje Feinig je sedem pevk, v glavnem domačink z Vrha, prvič stopilo na odrske deske v novi zasedbi. Svoje pevske sposobnosti so že takoj pokazale na domačih odrih, posebej še na tekmovanju Zlata grla, ki ga že dobro desetletje organizira matično društvo PD Vrh sv. Mihaela, pod okriljem katerega že ves ta čas deluje DVS Bodeča Neža.

Skupina pevk, ki je leta 2007 postala oktet, se je povečala in se spremenila v vokalno skupino oziroma zbor, ki ga sestavlja 20 pevk. S Krasa se je Bodeča Neža proti severu »razširila« tja do Brd v Števerjan, južno pa do tržaškega Krasa in skalnatih obal Devinskega zaliva. Vrhovska pevska skupina je tako očarala številna dekleta iz okoliških vasi in mest tostran in onstran meje. Leta 2007 je taktirko prevzela zborovodkinja Mateja Černic. Dekleta so si malo za tem, s prvo razširitvijo skupine leta 2008, izbrala tudi današnje ime, ki nosi v sebi zanimivo dvojnost. Bodeča Neža je oksimoron, ki se je izkazal za ustrezno sliko dekliškega pevskega sestava. S svojo zagnanostjo in pevsko ustvarjalnostjo so v zadnjih sezonah požele veliko uspehov na krajevni, vseslovenski in mednarodni ravni. Nad vsemi izstopajo uspehi na mednarodnih tekmovanjih v Bratislavi aprila 2009 in Neerpeltu v Beligiji maja 2010, na državnem tekmovanju Vittorio Veneto maja 2011, v Mariboru in Cantonigrosu  aprila in julija 2012 in v Pragi 2013.

Pevke so se seznanile z bogato in široko zborovsko zakladnico iz različnih zgodovinskih obdobij. Šle so skozi zgodovinski in žanrski presek, ki ponuja zborovske utrinke poslušalcem vseh starosti in vseh okusov. Razpon repertoarja sega od renesančnih motetov do sodobne zborovske glasbe, sakralne in posvetne. Slovenski skladatelji so prisotni tako pri avtorskih skladbah kot tudi pri priredbah ljudskih pesmi. Opozoriti pa velja tudi na prijetno posebnost. V njihovi prvi zgoščenki Bodečenežno boste našli skladbe mladih skladateljev iz zamejstva.

Vrhovska dekleta namreč v zadnjih sezonah veliko sodelujejo z uveljavljenimi domačimi avtorji, s katerimi so ustvarila pravo »simbiozo«: kar tri skladbe so bile namreč posvečene prav DVS Bodeča Neža.

Koncerti

23 nov

Kulturni dom

Branik, Slovenija

ob 20:30

03 nov

Palazzo Vivante

Trst, Italija

ob 18:00

21 sep

Kulturni Center Lojze Bratuž, Drevored XX septembra 85, 34170, Gorica

Gorica, Italija

ob 20:30

OSTALI KONCERTI

Zgoščenka

Rad bi CD! klikni tukaj